Martin Rådbo

Hem
Nyheter
Mål och drömmar
Citat
Förebilder
Inspiration

Roligt
Att inte leva

Bilder
Artiklar
Länkar

Personligt
Kontakt
Göran Kropp - Äventyrare
En av de största förebilderna och mest vettiga människa som någonsin funnits.
Göran såg nämligen till att leva och gjorde med sådan entusiasm att han smittade många människor.

Men han var ingen galen äventyrare som satte livet på spel. Han förberedde varje grej han gjorde minutiöst. Han läste allt som gick att läsa om bergen dit han skulle, gick igenom sin utrustning in absurdum. Han intervjuade folk och tänkte igenom farorna, riskerna och gjorde kalkyler på var hans gränser låg.
Han var en äventyrare som gillade utmaningar, även enorma sådana, men han blev aldrig övermodig och han kände till sina begränsningar.

1996 när han cyklade till och besteg Everest på egen hand visade han återigen sin storhet.
(Det finns en oskriven regel på Everest som säger att om du inte är på toppen innan klockan 14 på eftermiddagen så hinner du inte ner innan det blir mörkt och då är chansen att överleva mycket liten.).
Detta året dog ett stort antal klättrare i sina försök att nå toppen. Många av de som dog befann sig långt från toppen klockan 14 men fortsatte ändå att vandra mot toppen. De kom till toppen flera timmar för sent och hamnade därför i stora svårigheter senare. Till detta bidrog även en elak storm som blåste upp då.

Göran som också var på väg mot toppen, ensam och utan syrgas, befann sig endast 200 meter från toppen när klockan visade att det var dags att vända. Han visade då sin storhet och vände, endast en kvart från toppen och klättrade hela vägen ner igen.
Det som gör det hela så imponerande är att samma sak upprepades någon vecka senare. Först på det tredje försöket på en månad kom Göran upp till toppen, något som ytterst få klättrare klarar av, varken psykiskt eller fysiskt.

I medierna har han ofta framställts som en galenpanna. En del av detta bottnar i Görans förmåga att bli omskriven vilket var nödvändigt för att kunna få sponsorer. Detta är ju baksidan av alltihopa.
Men Göran hade mycket djupare tankar om sina äventyr. Hans cykeltur till Everest var inte bara ett äventyr. Det var också en motpol mot de alltmer kommersiella expeditioner som med hundratals bärare, miljonbudgetar och helikoptrar i princip flög hela vägen upp mot toppen. Till detta kom ju en enorm nedskräpning och att många okunniga klättrare betalade för att få vara med och därvid inte heller överlevde på berget när verkligen mötte dem.
Göran ville med sin cykeltur och bestigning vara en kraftig motpol mot allt detta, något han helt klart lyckades med. Att han överlevde på berget det året när så många andra dog är således ingen tillfällighet, han var förberedd in i minsta detalj och visste sina begränsningar, ingen annan vände 200 meter från toppen.

2002 dog Göran av en klättringsolycka på ett litet berg i USA där han tränade. Många sa efteråt att det var väntat från en sådan galenpanna.
Ni som vet bättre förstår att det måste ha hänt något annat den dagen. Allt som kunde gå snett gick helt enkel snett då, när alla olika säkerhetsanordningar gick sönder och Göran trillade ner från ett högt berg och omkom omedelbart

För att få en djupare bild av Göran Kropp rekommenderas starkt att läsa hans egen bok med titeln ”8000+” . En vidare sökning på internet ger också mycket intressant fakta.

Läs rapporten om vad som hände när han omkom »Göran Kropp
"Vad väljer man? En villa eller rymden? Rymden."
Göran Kropp
martin@radbo.org