Martin Rådbo

Hem
Nyheter
Mål och drömmar
Citat
Förebilder
Inspiration

Roligt
Att inte leva

Bilder
Artiklar
Länkar

Personligt
Kontakt
Gunde Svan
Gunde Svan var som många andra toppidrottsmän väldigt noga.
Han optimerade varje detalj i sin träning och sitt liv för att uppnå bästa möjliga resultat.

Detaljer som är väl kända är att han bytte ut sina stavspetsar mot ett par lättare (tjänade 1 gram eller nåt) liksom att han tränade oerhört hårt och kallades för en robot. Men det finns mer att lära av Gunde än detta.

Gunde satsade verkligen 100 % på att bli bäst i världen. Redan som ung satte han upp som mål att bli ”Världens bästa skidåkare”. Inte bra, inte en bland de bästa, utan ”Världens bästa skidåkare”. Denna målfokusering var en oerhörd styrka. Det gäller att tro på det man vill, annars når man definitivt aldrig dit.
Han var en mästare på att förbereda sig mentalt. Inför en tävling visste han att han var optimalt förberedd, han hade helt enkelt försökt att tänka på allt. Träningen, maten, vädret, kläderna, drickakontrollerna, ja allt, allt, allt var genomtänkt.

Han kunde vakna upp på sitt hotellrum och dra upp gardinen på morgonen. Ju sämre väder desto bättre för han visste att han var förberedd. Hans konkurrenter drog upp gardinen och blev nedstämda av det dåliga vädret men inte Gunde.

Visst bytte han ut sina skidspetsar. Detta var dock mest av psykologisk natur men totalvikten att lyfta i ett lopp där man lyfter varje arm flera tusen gånger blev ett par kilo vilket kanske kunde vara avgörande.

Han drack aldrig en droppe alkohol. Man kan naturligtvis hävda att en öl ibland inte gör någon skillnad. Gunde Svan jämför i sin bok med konkurrenten och vännen Thomas Wassberg som av allmänheten inte ansågs som lika fanatiskt. Wassberg tränade naturligtvis lika hårt som Gunde men kunde å andra sidan unna sig en öl.. Han blev också betraktad som mer mänsklig medan Gunde ansågs vara en robot. Resultatmässigt vet vi ju dock att Gundes extrema inställning och målfokusering gjorde att han var det där sista snäppet bättre än Wassberg.

Ett viktigt område var maten. Gunde insåg tidigt vikten av att äta rätt. Han specialstuderade detta och blev expert på att räkna ut hur mycket han behövde samt att alltid ta med sig sin egen mat för att slippa äta ”fel” inför en tävling.

Han optimerade också sin tid. Detta kan låta löjligt men visar på en sund besatthet av att bli bäst där ingenting skulle få stoppa honom, åtminstone inte små saker. Han räknade ut hur han skulle torka sig efter att ha duschat så att han inte torkade samma kroppsdel flera gånger. På så sätt sparade han viktiga sekunder som han kunde använda till sin träning.

Att läsa mer om Gunde är viktigt för att förstå hela den komplexa bilden. Läs hans självbiografi med namnet ”Var går gränsen?” men också hans kokbok med bra mat för träning som heter ”I nya spår, en vinnande kokbok”.

Tyvärr finns ingen riktigt bra hemsida men här finns ändå lite att läsa: http://www.gundesvan.se/kandisen/index.htm


 

Gunde Svan "Om det var fler som var intresserade av segern skulle de få åka fort för att slå mig."
Gunde Svan
martin@radbo.org