Martin Rådbo

Hem
Nyheter
Mål och drömmar
Citat
Förebilder
Inspiration

Roligt
Att inte leva

Bilder
Artiklar
Länkar

Personligt
Kontakt
Lene Gammelgaard
Lene är dansk och en av medlemmarna i Scott Fischers berömda expedition till Everest 1996 där många människor dog. I hennes bok från den tiden kan man bland annat läsa följande mycket bra avsnitt:

”Min inställning till klättring är densamma i dag som när jag beslöt mig för att anta Everests utmaningar. Man måste lära sig att ta ansvar för sig själv...kan man inte förvänta sig att någon annan ska hjälpa en när man väl befinner sig där uppe. Man har sitt öde i egna händer. Bergsbestigning har visserligen sina oskrivna regler, och imponerande räddningsaktioner förekommer, men allt man gör eller inte gör hänger i sista hand på en eget beslut. Man är ansvarig för sig själv.
Och gäller inte det livet över huvud taget?”

”Att bli vuxen är att lära sig att summan av ens vuxna liv utgörs av en rad personliga val och beslut och att erkänna att välmöjligheter är detsamma som frihet. Att våga ta på sig ansvaret för smärtan i friheten, som ett livsvillkor.
Mitt liv och den tid som utgör mitt liv är mitt problem. Det är upp till mig och ingen annan att bestämma hur jag vill använda min tid – och konsekvensen av det valet är mitt eget ansvar.”

”Naturen bestämmer!
Jag är ohyggligt medveten om att jag inte har en chans när naturen på allvar visar sina krafter. Då kan vilken plan som helst, hur utmärkt den än må vara, visa sig betydelselös.”