Martin Rådbo

Hem
Nyheter
Mål och drömmar
Citat
Förebilder
Inspiration

Roligt
Att inte leva

Bilder
Artiklar
Länkar

Personligt
Kontakt
Fler bra citat:"Jag gick till skog för att leva medvetet och suga märgen ur livet. För att utdriva allt som ej är liv, så att jag ej dör utan att ha levat".
Henry David Thoreau

"Ingen kommer någonsin att tacka dig för att du har tråkigt".
Okänd

"En episod under Whitbread gjorde sig allt oftare påmind. Tio dagar ut från Uruguay, fjorton dagar efter vår omtyckte besättningsmedlem Janne Gustavsson död. En grupp i besättningen ville att jag skulle ändra ett beslut om vägval. Normalt sett hade jag antingen stått fast vid beslutet eller låtit mig påverkas efter en stunds argumenterande.
Men inte den gången. En stark känsla av sorg grep mig och jag började storgråta, omringad av ett gäng väderbitna seglare.
Det var inte så lätt att dra sig undan, så min mesta arbetsplats, sjökortsbordet, fick duga. Gråten gick inte att hejda. Sorgen med sina tårar välde fram under ett par timmar.
Att alla mina psykologiska spärrar var brutna var uppenbart, men att så mycket förträngda känslor fanns bakom, det hade jag liten aning om. Men det var skönt att gråta och det kändes inte ens särskilt generande. Alla blev väl lite förvånade men uppträdde närmast tröstande.
Jag minns att jag förvånades över att det efteråt kändes lättare att leda besättningen. Det gick upp för mig att mod att visa känslor och svaghet ibland är en styrka i en ledarroll. Vilket inte alls behöver betyda att man är mindre tydligt eller bestämd som ledare.
Skepparen Nilsson, som av många, med all rätt, uppfattats som en dominant, känslokall, hård, hänsynslös, överdrivet envis, dålig lyssnare, pratig besserwisser, han blev plötsligt mänsklig."

Roger Nilsson

"Om jag blev 13:e man och kände mig så här vissen, så är de andra inte ett dugg bra."
Gunde Svan

"Att bli vuxen är att lära sig att summan av ens vuxna liv utgörs av en rad personliga val och beslut och att erkänna att välmöjligheter är detsamma som frihet. Att våga ta på sig ansvaret för smärtan i friheten, som ett livsvillkor.
Mitt liv och den tid som utgör mitt liv är mitt problem. Det är upp till mig och ingen annan att bestämma hur jag vill använda min tid - och konsekvensen av det valet är mitt eget ansvar."

Lene Gammelgaard

"Grishård träning"
Idag kör hon en MAX VO2. Det innebär 10 stycken 50-meterslopp i full fart.
Endast en kort vila mellan loppen gör henne helt slut. Kroppen är smärta. Tårarna rinner. Det dunkar i hela kroppen och under de sista loppen känns det nästan som om kroppen domnar bort. Till slut vänds magen ut och in. Ibland kräks hon.
"Det kanske låter konstigt. Men jag gillar smärtan. Dessutom är det så fruktansvärt skönt efteråt."

Emma Igelstrand

"Tror det var Messner och Habeler som vände strax nedanför en nåbar topp med mottot "why bother?"
Det var liksom lite för lätt att gå dom där sista metrarna, det knepiga var ju redan avklarat."

Ur Lene Gammelgaards bok om Everest

"-Folk säger ofta till mig: "Du har det bra du, som kan vara ute på dina resor. Vi skulle också vilja resa, men vi har inte dina möjligheter." När jag har fått höra det tillräckligt många gånger brukar jag välja ut någon och säga: "Jag vet ett sätt. Det är bara att sätta igång och gå. Gå nu!" Och så ger jag honom en lätt klatsch i baken."
Sven Lundin

"Efter nio månader i Stockholm började en viss rutin göra sig gällande, så jag sa up mig och åkte tillbaka till Göteborg."
"Jag trivdes bra men efter ett år började jag kunna maskinerna. Jag behövde inte längre anstränga mig. Fantasin började svepa över allt outforskat. Så jag sa upp mig från jobbet."

Sven Lundin i boken BRIS skriver om utmaningar i livet

"Längtan efter att få uppleva utmaningen med Everest är enorm. Om någon kunde ta bort livsfaran som det innebär att bestiga berget men behålla de psykiska och fysiska utmaningarna hade jag redan stått på toppen."
Martin Rådbo

martin@radbo.org